tisdag 3 december 2013

New Zealand Project - RLHT12 - English 6

Mina elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som läser Engelska 6 har i höst arbetat med ett projekt om Nya Zeeland. Under ett antal veckor arbetar vi med att lära oss mer om Nya Zeeland med fokus på litteratur, film och min kontakt i NZ.

Vi kommer under projektet att arbeta utifrån basfakta om Nya Zeeland från en mängd källor - både skriftliga och muntliga. Tanken är också att lära oss mer om kulturen och landet genom skönlitteratur och film. Under projektet kommer vi att studera romanen the Whale Rider av Witi Ihimaera från en mängd olika aspekter - Nya Zeeland som land, ursprungsbefolkningen Maori, traditioner och kultur som identitetsbärare, språk och manligt/kvinnligt i landet som var det första i världen att införa kvinnlig rösträtt. Eftersom den här gruppen föredrar att läsa boken tillsammans, kombinerar vi högläsning med diskussioner och fördjupningar. Vi använder oss av närläsning som presenteras t.ex. av Ulla Lundquist i Läsa, tolka, förstå: litteraturpedagogiska modeller från 1995, för att faktiskt se, förstå och tillägna oss Ihimaaeras text om ett land och kultur som inte är alltför välbekant. När vi läst boken kommer vi också att se filmen The Whale Rider som innehåller en hel del skillnader jämfört med boken. Vi kommer att analysera, diskutera och skriva om våra upplevelser och försöka väva in termer och begrepp relevanta att använda för litteratur och film.



Som en kontrast till denna storfilm ställer vi en annan film baserad på en roman: Once were Warriors ursprungligen en roman av Alan Duff - en brutal, rå skildring av ett folk som förlorat sina rötter men också en berättelse om våld i nära relationer, alkoholism och marginalisering.

Filmen räknas fortfarande som en av Nya Zealands största tillsammans med The Whale Rider och väcker möjligheten till att se ett annat NZ än i glättiga bilder på webben - inledningsscenen är en metafor för detta! Mycket har hänt sedan Once Were Warriors och här finns det möjlighet att se hur man i dagens NZ satsat på att stärka sitt ursprung både genom språklagstiftning och ett tydligare band till sina rötter (inte minst moderna maorifraser vittnar om detta).

Jag försöker också ta fasta på elevernas intressen i samband med projektet - tatueringar, sport och mat/dryck kommer att vävas in under resans gång.



Once Were Warriors Official Trailer from Caribbean Creativity on Vimeo.

Underskatta aldrig ditt nätverk! En av mina styrkor som språklärare är att jag har ett fantastiskt nätverk av fantastiska människor över hela den engelskspråkiga världen.  Som en alldeles perfekt bonus har jag en vän i Nya Zeeland som har lovat att vara behjälplig under projektet och som har gjort en informationsvideo helt och hållet utifrån de frågeställningar jag gett eleverna. Vad vinner jag på detta? Autencitet i både kommunikation, fakta och språk så klart! Eleverna kommer i slutet av projektet att få skypa med NZ (med min vän och ev. genom Skype in the Classroom) och ställa frågor och höra mer om sådant vi fastnat för under projektet.

Under slutet av projektet kommer vi att ge respons på realiauppsatser som en klass på en annan gymnasieskola skrivit - många handlar om just Nya Zeeland. Detta blir ett tillfälle för mina yrkeselever att arbeta med och ge respons på uppsatser skrivna av elever på ett studieförberedande program. Min och elevernas tanke är att vi ska lära oss mer om den färdigheten som de upplever som svårast i engelskan, formellt skrivande,  och verkligen gå in på djupet i förmågor och kunskapskrav och på så sätt bli bättre skribenter själva.

Hur ska då området redovisas? Mina elever kommer under projektets gång ha visat kunskaper och färdigheter på många olika sätt och utifrån många olika kursmål. Tanken är att eleverna själva får välja ett sätt att presentera sina kunskaper om Nya Zealand. Vågar man låta eleverna bestämma över sitt eget lärande och litar på sin förmåga att dokumentera och bedöma under resans gång blir det oftast både roligare, mer motiverande och jag får mer underlag för bedömning.

Från ämnesplanen för Engelska 6 - centralt innehåll

Film och litteratur
  • Teman, motiv, form och innehåll i film och skönlitteratur; författarskap och litterära epoker.
  • Samtida och äldre skönlitteratur, dikter, dramatik och sånger.

Realia
  • Levnadsvillkor, attityder, värderingar, traditioner, samhällsfrågor samt kulturella, historiska, politiska och sociala förhållanden i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.
 Läs- och hörförståelse
  • Talat språk, även med social och dialektal färgning, och texter, även komplexa och formella, som är berättande, diskuterande, argumenterande, rapporterande och redogörande, även via film och andra medier.
  • Sammanhängande talat språk och samtal av olika slag, till exempel debatter, föredrag och intervjuer.
  •  Strategier för att söka relevant information i större textmängder eller längre sekvenser av talat språk och för att uppfatta perspektiv och underförstådd betydelse.
Tala
  • Muntlig och skriftlig produktion och interaktion i olika situationer och med olika syften, där eleverna argumenterar, rapporterar, ansöker, resonerar, sammanfattar, kommenterar, värderar och motiverar sina åsikter.
  • Strategier för att bidra till och aktivt medverka i argumentation, debatter och diskussioner med anknytning till samhälls- och arbetslivet.
Skriva
  • Texter av olika slag och med olika syften, till exempel formella brev, populärvetenskapliga texter och recensioner.
  • Olika sätt att kommentera och föra anteckningar när man lyssnar till och läser framställningar från olika källor.

1 kommentar:

  1. Bra val av film, den senare! Antar att det är den som heter "En krigares själ" på svenska, i så fall en av mina absoluta favoritfilmer. Finns en uppföljare till denna också! Verkar mycket spännande alltihop! Mvh Camilla

    SvaraRadera